ARTFISKE

K U N S T K R I T I K K

@KODE, Bergen
2023
Erling Neby’s private samling

Kvadratets hjerte er en samling som i samtidens landskap, oppleves tryggende og oppløftende. Essensen er dette; linjer utenfor sin rette på plass, men på sitt riktige sted.

Utstillingen består av en rekke konkrete og abstrakte verk1. Konkretismen og abstraksjonene føles fangende og frigjørende på samme tid. To dimensjoner, ikke fler, lar øyet få lande, i et avslappende og begripelig tredje rom – som gir det luft til å bearbeide det du ser og hører av verdens kaos.

I år 1503 ble det skapt et maleri som med mystikk i munnviken har forfulgt betraktere i 400 år. Hvorfor dette maleriet fortsetter å fange oppmerksomheten, er et undrende konsept som har endret seg med endringer i tiden. Og likevel holdt ved sin relevans. Da Vinci´s Mona Lisa2.

Mona Lisa følger deg, med blikk og smil, og lar deg ikke helt forstå hva du føler når du ser på henne. Bildet blir som resultat levende. Det trer inn i tredimensjonalitetens verden.

Et verk i Kvadratets hjerte, klarer på samme måte å fange deg. Tross avstanden fra renessansens realistiske penselstrøk. Ved hjelp av geometri i tredimensjonenes planunivers. Plassert ved vindu, i en subtil avstikker til resten av samlingen, fungerer verket som et forsvinningspunkt i lokalet. Verket ved navn Vega 222.

Den samme følelsen av at noe følger deg, vekkes i det man nærmer seg Vega 222. Kan det være at Vega 222 avslører noe av mystikken ved Mona Lisa?

Opplevelsens terningkast: 5

Fiskes blikkast: 4

– Karianne


  1. KODE Kunstmuseer og komponisthjem. (2023). Kvadratets hjerte. Verk fra Erling Nebys samling. KODE Bergen. https://www.kodebergen.no/hva-skjer/utstillinger/kvadratets-hjerte ↩︎
  2. Musee du Louvre. 2024. Mona Lisa. Hentet fra: https://focus.louvre.fr/en/mona-lisa ↩︎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *